Advies, opdrachten en projecten


In zijn beroepspraktijk is Frits Nolte ook adviseur voor kunst en kunstopdrachten. Hij werkte onder meer voor de gemeente Amsterdam, de Stedelijke Woningdienst Amsterdam, stadsdeel Amsterdam Zuid, de gemeenten Diemen en De Ronde Venen, de provincie Noord-Holland en de provincie Utrecht. Hij werkt momenteel voor de gemeente Alkmaar en voor stadsdeel Amsterdam West. Tevens werkt hij als coach voor kunstenaars.

Voor de gemeente Diemen maakte Nolte in 2010 een inventarisatie van de gemeentelijke kunstcollectie. Naast technisch advies voor goed behoud en beheer bevatte zijn eindrapportage aanbevelingen voor een betere presentatie en verspreiding.
Eerder schreef hij in opdracht van Diemen het masterplan De buitenbeelden komen - Plan van aanpak voor kunst in de openbare buitenruimte (2000).

Van 2002 tot 2007 adviseerde en begeleidde Nolte ontwerp en uitvoering van het nieuwe hek voor het Sportpark Olympiaplein in Amsterdam Zuid. Ruud-Jan Kokke is de vormgever van het 1 km lange hekwerk waarvan een gedenkteken voor Fanny Blankers-Koen onderdeel uitmaakt.
In stadsdeel Amsterdam Zuid (1997 - 2007) werkte hij als adviseur samen met de adviseurs voor podiumkunsten. De meerwaarde van een disciplineoverstijgende aanpak resulteerde in 2002 in de manifestatie 'Geluid van Oud Zuid'. Met deelname van de geluidskunstenaars Sean Birgin, David Dramm, Alison Isadora, Cilia Erens en Huba de Graaff onder projectleiding van Jacqueline Oskamp.

In 2004 was Frits Nolte adviseur en technisch coördinator van Nieuwe Domeinen. Dit was een manifestatie kunst, architectuur en stedenbouw rond de nieuwbouw De Meander van architect Rob Krier en de woningbouw van architecten Lafour en Wijk in Amsterdam West.
Voor Stadsdeelwerken Westerpark schreef Nolte in 1998 'Opwaardering Beeldende Kunst', een programma voor onderhoud en herstel van kunstwerken in de openbare ruimte. In 2003 adviseerde hij over verplaatsing van het monumentale beeld 'De Ring' van de in 1974 overleden kunstenaar Ad Dekkers.
Bij de Stedelijke Woningdienst Amsterdam was hij betrokken bij kunst en vormgeving in woningbouwprojecten waarbij het accent lag op een stedenbouwkundig totaalplan. In 1990 schreef hij het masterplan 'Kunst op het Werf- en GDH-terrein Amsterdam' in samenwerking met architect Lucien Lafour.

Naast zijn werk als adviseur, werkte Frits Nolte voor verschillende opdrachtgevers als jurylid. Voor overheden, bedrijven en particulieren. Onder meer als lid van de commissie Provinciale aankoop hedendaagse tekeningen Utrecht, werkend in het Centraal Museum Utrecht. Midden jaren negentig verwierf zij mooie tekeningen van de toen oudere kunstenaars Constant, Carel Blotkamp, Henk de Looper, Sierk Schröder en Wilfred Voet. En van de beginnende tekenaars Erik Andriesse, Rozemin Hendriks, Paul Klemann, Erik van Lieshout en Jans Muskee. Meer info over functies...

Als monumentaal kunstenaar realiseerde Frits Nolte onder meer een kunsttoepassing in de vide van het Politiebureau Houtmankade in Amsterdam West, een gebouw van architect Theo Bosch. Het kunstwerk bestaat uit drie panelen en is uitgevoerd in staal, messing, tin en gebrandschilderd glas (1993).Hij maakte ook een messing gedenkplaat aan de voormalige Wilhelmina Catherinaschool in Amsterdam Centrum. De gedenkplaat houdt de geschiedenis levend over oorlogskinderen. Op de dag van de Februaristaking 25 februari 2005 werd de gedenkplaat onthuld door leerlingen van de ASVO en de Kleine Reus.
Voor de spoorwegonderdoorgang Zaanstraat ontwierp Nolte een kleurenpatroon voor twee 42 m lange betonwanden (2002). En in 2000 maakte hij het ontwerp voor een bronzen plaquette in het bestaande oorlogsmonument van beeldhouwer Jan Havermans aan de Apollolaan.

Frits Nolte maakt daarnaast ook prenten in opdracht. In 2012 ontwierp hij de digital print-linosnede 'Niet zonder muziek' in opdracht van ontwerpbureau Frissewind. 'Niet zonder muziek' bestaat uit 147 unieke drukken. In 2006 leverde hij stadsdeel Amsterdam West 10 prenten als relatiegeschenk.
In opdracht van de gemeente Amsterdam maakte hij in 1993 een serie van vier grote penseeltekeningen met de titel 'Scènes uit een strandleven'.

Verder publiceerde Frits Nolte in eigen beheer enkele boeken waaronder '10 Grote Dromen' (1991) en 'Het minder dan bijna' (1983). In 10 Grote Dromen plaatste hij zijn werk te midden van tien kunstenaars; het boek toont het werk en tevens de inspiratiebronnen van deze kunstenaars.

Als coach en begeleider geeft Nolte - in werkbesprekingen - feed back aan (beginnend) kunstenaars en studenten. Op artistiek, technisch en persoonlijk vlak. Door te kijken naar de aard van je werk. Naar wat je kracht is. Over mogelijkheden en praktische oplossingen. Om je te enthousiasmeren en te motiveren. Lees meer...