Aantekeningen bij het werk van Frits Nolte

english
Frits Nolte maakt tekeningen, schilderijen en grafiek. Zijn werk heeft een lyrisch abstracte uitstraling met een klassiek gebruik van kleur en compositie. De waarneming is verstild, het beeld heeft een sterk poëtische lading.
Naast zijn vrije en in opdracht gemaakte beeldende werk is Frits Nolte adviseur voor kunst en kunstopdrachten, en coach voor kunstenaars.

Frits Nolte (Amsterdam, 1952) studeerde af op de afdeling monumentale vormgeving aan de academie voor beeldende kunst in Utrecht. Hij had les van Hanna Mobach (keramiek), Hans Siegmund (modelstudie en stilleventekenen) en Dick van 't Wout (grafiek).
Aanvankelijk specialiseerde hij zich in bloemstillevens. In reeksen aquarellen en etsen bestudeerde hij zijn onderwerp en plaatste het in landschappelijke ruimtes. Later ging Nolte schilderen in gouache en acryl, werden de bloemen vervangen door abstracte vormen en werden de ruimtes architecturale ruimtes.
Vanaf begin jaren negentig maakt hij schilderijen en linoleumsneden van vrouwenfiguren. De vrouwen staan in een summier aangegeven ruimte. Schilderijen zijn als collages gemaakt van uitgeknipte en beschilderde figuren van zijdewormpapier, vloeipapier of kunststofpapier. En getekend of geschilderd op papier en doek.

"Wat heeft je werk met mode te maken?" wordt Nolte vaker gevraagd. Zijn antwoord: "Waar de mode en de mode-ontwerper ophoudt, daar begin ik.
Ik teken en schilder een gebaar of een pose. Het uitgangspunt kan een modefoto zijn. Of een foto uit de krant met schoolmeisjes in het Druzendorp Majdal Shams in het noorden van Golan, ze zijn verkleed als bruidjes op een schoolfeest. Een plek in de buurt kan me tot de ruimte op het schilderij inspireren, de Kattensloot of de Westergasfabriek. Ook een kleur kan een thema worden: een rode wolk boven de stad in de late namiddag, de 'lipstick-rood' leren tas die ik zag in een etalage.
Ik zet twee vrouwen naast elkaar. Want twee vrouwen betekent twee identiteiten. Twee structuren die met elkaar communiceren. De uitdrukking van een ruisende rok naast de uitdrukking van een wapperende mantel."

'Twee vrouwen zingen voor hun geliefde in het muziektheater' uit 2004 is opgedragen aan zijn moeder Jet: "Het laatste werk dat ik maakte voor haar dood. Aan haar opgedragen vanwege de dynamiek, het theater en de kleur oranje. Een kleur ik nooit gebruikte, maar die háár kleur was. De kleur die hoort bij beweging, warmte, levenskracht en vitaliteit. In dit schilderij helemaal op zijn plaats."


Kunsthistoricus Anita Frank opende zijn tentoonstelling in Soest in 2005 met de kwinkslag: "Om René Magritte te parafraseren: Ceci n'est pas la femme!" Inderdaad, Frits Nolte schildert niet dé vrouw. Hij schildert vrouwen zoals Geer van Velde het licht schilderde: "Ik probeer tot de kern van het licht te komen. Het licht dat ik bedoel is iets geestelijks, een absoluut begrip, evenals de ruimte die ik wil schilderen. Het is de bron van alles en heeft niets met het licht van de zon te maken. Dat is materieel, voorbijgaand. De geheimen van het leven moeten ingesloten zijn in de zeven kleuren die wij hebben. En de nuances van die kleuren. Ik weet er ook geen bliksem van hoe dat allemaal zit, maar als ik een van mijn eigen doeken zie, is het, alsof ik in een spiegel kijk". (Uit Ben Dull/Het Parool, 1971)


Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in de aanschaf van een kunstwerk? Wilt u op de hoogte blijven van exposities? Of een ets, linoleumsnede, tekening of set ansichtkaarten online bestellen? Lees dan verder...


Short summary in English

Frits Nolte (Amsterdam, 1952) is a Dutch visual artist who lives and works in Amsterdam. His work often shows a lyrical abstract style that is characterized by a classical use of color and composition. The perception tend to be quiet, while the images have a strong poetic power.
Nolte studied at the Academy of Fine Arts in Utrecht. He is especially known for his paintings, drawings and prints of the female figure. In his work women are situated in undefined space. Nolte paints directly on canvas or makes his art on paper with collages of cut-out painted figures. He is also known for his delicately executed linoleum prints.

Nolte writes about his work: "I draw and paint a gesture or pose. My work is based on fashion photography or from images out of the news media. For example, the series 'De Mooiste Meisjes als Bruidjes' is based on a photograph which I once saw in a newspaper about girls from a village in Golan, Syria. These girls were dressed as brides at a school party. I find inspiration in my immediate surroundings. For instance, there is a canal with swans right next to my studio, and I see the red cloud above the city in the late afternoon, and there is a small 'lipstick-red' leather bag in a shop window - all these daily things inspire me. Or take the nearby Westergasfabriek, which is a beautiful city park with historic industrial buildings and surrounded by an expanse of green.
I like to position two women together, for two women means two identities, two structures communicating with one another - the expression of a rustling long skirt next to a fluttering coat."

Frits Nolte is also an art advisor and a coach for artists.

If you want to be informed about my exhibitions or if you are interested in purchasing my work, then feel free to contact me.