Projecten en opdrachtenBronzen plaquette met tekst bij oorlogsmonument van Jan Havermans (drie figuren in brons/1954), 2001, Apollolaan (hoek Beethovenstraat), Amsterdam Zuid; i.s.m. 4-mei comité/Wijkopbouworgaan Zuid-West, Amsterdam; i.o.v. stadsdeel Amsterdam Zuid (Amsterdam Oud Zuid)


Op deze plek aan de Apollolaan zijn 29 mensen werden gefusilleerd, de dag nadat Oehlslager, invloedrijk leider bij de Sicherheitsdienst, door leden van het verzet was neergeschoten. Officieel wordt het beeld het 'Monument voor gefusilleerde verzetstrijders' genoemd, maar het kan ook symbolische betekenis hebben. Het 'lijden' van de drie figuren gaat in de geschiedenis terug tot de sterfscene van Jezus aan het kruis.
De plaquette is het initiatief van Paula van Cleef en het Wijkopbouworgaan. Hun voorstel betrof 'een bordje met uitleg', bescheiden en duidelijk in de geest van het monument. Aan de hand van deze wensen ontwierp Frits Nolte de plaquette en met name ook een zorgvuldige plaatsing in de granieten voet van het monument.

Technische uitvoering: Frits Nolte i.s.m. Baumann's Graveerinrichting Amsterdam.